Zoutwinning veroorzaakt geleidelijke en beperkte bodemdaling over een lange periode. Er is voldoende zekerheid dat dit niet tot schade leidt aan huizen en gebouwen in de omgeving. Deze conclusie baseren we op de uitgevoerde onderzoeken en de ervaring van de zoutwinning in Twente in de afgelopen decennia.
Nobian gaat de bodemdaling in en rondom het zoutwingebied in Haaksbergen, volgens een wettelijk voorgeschreven meetplan, elk jaar door middel van waterpasmetingen laten meten. Dan wordt naar de totale bodemdaling van het maaiveld (de bovenkant van het terrein) gekeken. Naast bodemdaling door zoutwinning wordt dan ook bodemdaling als gevolg van grondwaterstandverlaging, drainage en zandwinning meegenomen. Door het gebruik van analysemodellen en referentiepunten kan het aandeel van de zoutwinning in de bodemdaling worden bepaald.
De bodemdalingskom in Haaksbergen zal naar verwachting twee kilometer in doorsnee worden.
De vergunning voor het winnen van zout wordt afgegeven op basis van een goedgekeurd winningsplan. In het winningsplan worden strenge eisen gesteld aan de bodemdaling. Hierbij wordt onder andere gekeken naar mogelijke effecten en of deze acceptabel zijn. Het winningsplan wordt beoordeeld door allerlei instanties, inclusief TNO, SodM en de lokale overheden.
Nobian gaat de bodemdaling in en rondom het zoutwingebied in Haaksbergen, volgens een wettelijk voorgeschreven meetplan, elk jaar door middel van waterpasmetingen laten meten. Als de maximale toegestane bodemdaling wordt bereikt, bespreekt Nobian met toezichthouder SodM de te nemen stappen.
De uitkomsten van de jaarlijkse metingen van de bodemdaling zullen hieronder worden gedeeld.