Gebiedsproces Haaksbergen

Werkzaamheden


Drie werkstromen

De aanleg van het zoutwingebied Haaksbergen bestaat uit drie werkstromen: 

  1. Leidingnetwerk: Transporttracé tussen pompstation Ganzebos-West in Beckum en pompstation Haaksbergen. 
  2. Leidingnetwerk: Distributienetwerk tussen de zoutwinlocaties en het pompstation in Haaksbergen. 
  3. De acht zoutwinlocaties. 

Hieronder vindt u meer informatie over elke werkstroom. Actuele informatie over de voortgang van de werkzaamheden staat in de NobianApp (en BouwApp). Zoek en selecteer het project Zoutwinning - Haaksbergen. De app is te downloaden via de App Store of Google Play store. 

Werkzaamheden leidingnetwerk

Transporttracé

In de zomer van 2024 is Nobian begonnen met de aanleg van een nieuw transporttracé aan tussen het bestaande pompstation Ganzebos-West (gelegen aan de Eetgerinksweg) en het nieuwe pompstation op het bedrijventerrein Stepelerveld in Haaksbergen. Het tracé is vanaf het pompstation Ganzebos-West tot aan de N18 in Haaksbergen aangelegd. Momenteel wordt dat deel getest. Daarnaast zijn we op een aantal plekken begonnen met het opruimen van het werkterrein.

Distributienetwerk

In maart 2025 zijn we gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van het distributienetwerk in het Wissinkbrink-gebied.

Lees meer over het leidingnetwerk

Werkzaamheden zoutwinlocaties

De aanleg van de acht zoutwinlocaties bestaat uit vijf fasen: 

  1. Voorbereiden - Inrichten van het werkterrein en afgraven van de bovenste grondlagen;
  2. Aanleggen locatie - Plaatsen conductor. Deze buis vormt het begin van het boorgat. Het zorgt er onder andere voor dat het ondiepe boorgat stabiel en het grondwater beschermd blijven. Onder deze fase valt ook het aanleggen van de fundering, damwanden, kelders en het leidingwerk;
  3. Diepboring - Toegang maken naar het zout in de diepe ondergrond;
  4. Afronden en afwerken - Plaatsen zout- en elektrahuisjes, aansluiten leidingen en kabels;
  5. Nazorg - Aanbrengen beplanting.

In juli 2025 zal bij zoutwinlocatie H-02 gestart worden met fase 3: de diepboring. Zoutwinlocaties H-01, H-03, H-04, H-05, H-07 en H-08 zitten momenteel in fase 2. Deze fase duurt naar verwachting 7-8 maanden.

Andere activiteiten

Naast de aanleg van het leidingnetwerk en de zoutwinlocaties worden een aantal andere activiteiten uitgevoerd:

  • Veldonderzoeken voorafgaand aan de aanleg van de zoutwinlocaties. Daaronder vallen handboringen om de samenstelling van de bodem te onderzoeken en een archeologisch proefsleuvenonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden met een graafmachine proefsleuven gegraven tot op een diepte waar mogelijk archeologische waarden kunnen zitten.
  • Gesprekken met omwonenden over de aanleg van bomen en planten om na te gaan of er nog wensen voor aanpassingen zijn.
  • Gesprekken met landeigenaren van de grond waarop de werkzaamheden gaan plaatsvinden voor de aanleg van de zoutwinlocaties en leidingen. Hierbij lopen we onder meer door de werkstrooktekeningen en planning heen.
  • Bouwkundige vooropnames van bebouwing binnen 100 meter van het directe werk. Tijdens deze vooropname legt bureau Quattro Expertise de bouwkundige staat en eventuele zichtbare gebreken aan de binnen- en buitenzijde van de gebouwen in een rapport vast. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om scheuren in muren. Het rapport geeft een feitelijk overzicht van de huidige staat van het gebouw. Bij vermeende toekomstige schade kan deze nulmeting dienen ter vergelijking.
    Deze bouwkundige vooropnames zijn inmiddels uitgevoerd. Binnenkort ontvangen dezelfde landeigenaren en omwonenden een uitnodiging voor het doen van een eindmeting later dit jaar. Deze meting zal tegelijkertijd dienen als nulopname voor de start van de zoutwinning.