Gebiedsproces Haaksbergen

Microseismisch meetnetwerk



Voor de start van de zoutwinning leggen wij een microseismisch meetnetwerk aan. Dit doen wij om het ondergrondse zoutveld met daarin onze cavernes tijdens en na de zoutwinning te bewaken en om meer informatie te verzamelen over de ondergrond. Hetzelfde doen wij al in het Twenthe-Rijn-gebied sinds 2016. Dit meetnetwerk ligt ten zuiden van Hengelo.

Beter begrip

In de bodem vinden van nature (micro)trillingen plaats. Ook kunnen ondergrondse activiteiten (micro)trillingen veroorzaken. Hoewel zoutwinning een andere productietechniek gebruikt dan gaswinning en geen voelbare trillingen of aardbevingen veroorzaakt, vinden we het van groot belang om het zoutveld goed in de gaten te houden door middel van een microseismisch meetnetwerk. Door onze data bovendien met externe deskundigen te delen, ontwikkelen we zo een nog beter begrip van de ondergrond en krijgen meer inzicht in de mogelijke oorzaken van (micro)trillingen.

Externe deskundigen

We delen de ruwe data met het internationaal erkende en gespecialiseerde adviesbureau op het gebied van seismiek, BakerHughes. Het uitlezen van deze gegevens vergt namelijk specialistische seismologische kennis. Het KNMI ontvangt die ruwe data live en kan hiermee trillingen in het totale gebied beter in kaart brengen.

Publicatie meetgegevens

De meetgegevens uit het netwerk zullen elke drie maanden onderaan deze pagina en onder Actueel gepubliceerd worden. Trillingen met een magnitude van 1 of hoger (mogelijk voelbaar) worden meteen gemeld aan de toezichthouder.

Naar Actueel

Seismische meetrapporten

Te delen na aanleg microseismisch meetnetwerk.