Gebiedsproces Haaksbergen

Zoutwinproces



Op basis van een evaluatieboring en uitgebreid onderzoek in de regio werd in 2011 duidelijk dat het gebied ten noorden van Haaksbergen het meest geschikt is om nieuwe zoutwinning te ontwikkelen en zo de zoutproductie in Hengelo veilig te stellen.

Benodigde infrastructuur

Om zout te kunnen winnen uit de diepe ondergrond, moet Nobian zoutwinlocaties maken. Een zoutwinlocatie (wellpad) bestaat uit een zouthuisje met wat verharding. In het zouthuisje zit een afsluiter (wellhead) waaraan buizen zijn gekoppeld. Deze buizen gaan naar de caverne in de diepe ondergrond. ​

De zoutwinlocaties in een gebied zijn met leidingen aan een pompstation verbonden. Het pompstation transporteert het pekelwater, dat via een zoutwinlocatie uit de caverne komt, naar de zoutfabriek in Hengelo

Hoe winnen we zout?

In de regio Twente bevindt de zoutlaag zich relatief dicht bij de oppervlakte op een diepte van 400-500 meter. Dit zout wint Nobian door middel van oplosmijnbouw. Daarbij vormen zich in het zoutwingebied dan met pekel gevulde holle ruimten, zogenaamde cavernes.

Nobian wint het zout door vanuit de zoutfabriek zoet water naar de winningslocatie te pompen en onder druk in de ondergrondse zoutlaag te pompen. Hiertoe wordt een diep gat geboord waarin twee in elkaar geschoven buizen worden geplaatst. Via de binnenbuis wordt zoet water in de ondergrondse zoutlaag gepompt. Daardoor lost ter plaatse het steenzout op. Het opgeloste zout, de pekel, wordt via de buitenbuis naar boven gedrukt. Dit oplosproces, het zogenoemde uitlogen, vergt tijd. Daarom duurt het productieproces ook zo'n gemiddeld 8 jaar. Het pekel transporteren we naar onze zoutfabriek in Hengelo.

Tussen de cavernes zit een afstand van minimaal 100 meter (pilaardikte). Elke vijf jaar voeren we een sonarmeting uit om de exacte vorm en grootte van de caverne in 3D in beeld te brengen. Door de vorm en grootte van de caverne te controleren kunnen we op een veilige manier zout blijven winnen.

Hoe produceren we zout?

In de zoutfabriek wordt de ruwe pekel verwerkt die via leidingen vanuit het zoutwingebied komt. De fabriek zorgt voor de productie en verwerking van circa 2,5 miljoen ton zout per jaar en is daarmee één van de grootste ter wereld. Het productieproces bestaat in hoofdlijnen uit de pekelzuivering, het indampen, centrifugeren, drogen, zeven en de opslag.